endagenstenugn.blogg.se

Bakgrund

Publicerad 2012-08-24 19:10:50 i Allmänt, Bakgrund,

Endagenstenugn bloggen baseras på en dröm om att en dag ha ett kafé eller kanske rent av en combo med ett pensionat. Är det värt att dela med sig av?
Vet inte, men kanske...
Vad tänker jag mig då mer i drömmen?
Gott bröd och trevliga människor! Strategiskt placerat runt en byggnad med en stenugn. Absolut inspirerad av Jan Hedh, men drömmen fanns där redan innan jag bekantade mig med böckerna av, vad jag betraktar som, den okrönte mästaren.
Någonstans i norra norrland kanske och varför inte med sjöutsikt eller Bottenviksutsikt.
 
Vi suger liite på bilderna som, åtminstone jag, ser framför mig, och som faktiskt ger skön tillfredställelse bara de.
Dagdrömma ja. Återkommer till det. Dagdrömmar har kanske inte så mycket med bakning att göra, men för mig betyder den sortens drömmar mycket. Förresten är det perfekt att dagdrömma när jag står och knådar vid bakbordet.

Har jag bakat?

Publicerad 2012-08-24 18:59:14 i Allmänt,

Så har det gått en vecka utan bakning. Drygt.
Blev sugen på något sött. Chokladbollar.
Gammal klassiker, men i lite ny tappning.
Jag föredrar nog att kalla detta "bakverk", eller snarare kladd, för;
-- Likörbollar!
 
Lite mer vuxet. OK, vad har jag gjort?
Till likörbollarna byter jag ut kaffet mot lämplig likör.
Har testat med Minttu, finsk mintlikör.
 


Blir kanongott! Ska testa lite andra sorter också. Tänker Baileys, Likör 43, Amaretto förstås!
Kanske en rökig whisky kan ge lite krydda?
Lite mer vuxet, lite mer smak.
 
Nu stundar en gräsänklingshelg. Gnuggar händerna och planerar lite bakning.
Återkommer!

Naggare

Publicerad 2012-08-14 16:30:00 i Allmänt, Tips,

På en utflykt en dag så stannade vi på Slöjdarnas Hus i Vännäsby. Där fanns det många alster utförda av lokala hantverkare. Jag fann en naggare som jag tidigare sett, men inte riktigt förstått nyttan med.
Nu förstår jag!


Den är perfekt för att nagga tekakor med.
Doppa den i mjöl innan användning, och tekakorna blir perfekt naggade.
60 kr för denna pryl. Händiga hantverkare gör säkert en sådan här enkelt. Kallas luffarslöjd om jag inte har helt fel!?

Sista semsterdagen

Publicerad 2012-08-12 12:42:54 i Allmänt, Bakade bröd, Tips,

Jag kunde inte hålla mig.
Det blev bakning även sista semesterdagen.
Tekakor med laktosfri mjölk. funkade bra. 50 minuter från start till första plåten är klar.
12 tekakor är skvättlätt och gott att göra.
Receptet har funnits i tidningen HEMBAKT.
50 g jäst
4 dl mjölk
100 g smör eller margarin
660 g vetemjöl (stadard funkar bra då detta är en snabbdeg)
2 msk socker
1 tsk salt
 
Smält fettet och blanda ner mjölken. Värm till fingervarmt och blanda med jästen.
I med mjöl, soker och salt.
Kör i maskin till det släpper från kanten.
Jäs 10 minuter med skålen nedsänkt i 37 gradigt vatten.
Gör 12 delar av degen.
 


Riv till bullar. Pudra med mjöl.
Kavla till ca 1 cm tjocka runda kakor. Jag använde några blompinnar för att få dem lika tjocka.
Nagga, och låt jäsa 10 minuter.

Grädda 8 minuter i 225 graders ugn.
 
 
Klart!

En kort bak-grund...

Publicerad 2012-08-12 08:00:00 i Allmänt, Bakgrund,

För er som inte känner mig så kan det vara på plats med en liten bakgrund till bloggande, bakintresse och drömarna i allmänhet runt bakning.
 
Hur kom det sig att jag började baka?
Det kan jag tacka min mamma för! Som lyxbarn, lite på sladden efter mina syskon, hade jag förmånen att ha en av mina föräldrar, min mamma, hemma under min uppväxt.
Hon fanns alltid där när jag var liten. Det bakades en hel del hemma och jag var ofta med vid bänken. Stod på en stol och frågade; "Varför gör du så?" Får jag smaka?", förmodligen i en omfattning så att det nästan vart sår i öronen på mamma.
Tålmodigt berättade hon och förhoppningsvis hade även hon ett utyte av dialogerna vid diskbänen.
 
När jag blev äldre och gick i skolan var det likadant.
Mamma hemma och ofta bakande. Bullar, kakor och mjukkakor. Matbröd, förutom mjukkakor var inte så vanligt förekommande vad jag minns. Det gjorde inget! Bullar och kakor var livet, och ä rdet fortfarande!
 
Bullar. Nybakta. Ett glas kall mjölk. (eller O´boy) Känns idag som en helt obetalbar lyx att jag fått ha det så!
Sibyllakakor, jämtlandsbröd, snoddas, drömtårta och pariservåfflor. Många sorters kakor bakades också. Lika goda som bullarna. Nej förresten godare!
Som sagt, en lyx som jag hoppas fler fått uppleva och som barn förhoppningsvis får del av i någon form även idag.
 

Regel vid bakning

Publicerad 2012-08-11 12:50:42 i Allmänt,

Så här blev mini-baguetterna vid bakning.
 
 
De två bröden till vänster är bakade med stöd av reglarna, och de två till höger utan stöd.
Bröden blir alltså, inte helt otippat, lite rundare och snyggare med stöd. Ska testa detta vidare och se vad som händer när jag bakar en fullstor baguette, eller åtminstone en så stor baguette som ugnen tillåter.
Jag tog ut stöden efter ca 5 minuter och det var inte tillstymmelse till brännmärken eller sotning på dem.
Innan de åkte in i ugnen så hade jag också blötlagt dem ca 5 minuter. Kanske skulle de blötlagt lite längre tid, men det funkade denna gång. Återkommer i ärendet.

Trekantsregel i ugnen

Publicerad 2012-08-11 12:25:45 i Allmänt,

Har nu testat att grädda baguetter med stöd av två bitar fuktad trekantsregel. Det funkade faktiskt!
Det krävs lite mer träning och förfining av metoden, och jag tror det är viktigt att man inte lämna träbitarna i ugnen för länge.
Doftade gott när jag tog ut träbitarna! Både av brödet och av det varma träet.
Kanske kan man smaksätta bröd på detta sätt?
Lite som en "bröd bbq"!

På´t igen

Publicerad 2012-08-11 11:37:24 i Allmänt,

Det fanns lite deg kvar efter första försöket. Testar igen alltså.
 
Nu blev det en limpa som just gräddas.
Det jag kan tipsa om min fattigmans stenugn som jag "konstruerat" i väntan på den riktiga.
Var ock köpte några eldfasta tegel som jag skurit till så de passar hjälpligt på ugnsgallret. Bakstenen av denna typ gick på ca 100 kr och dessutom går den att anpassa till just din ugn, OCH dessutom är den enkel att förvara då den är hopfällbar! Hopfällbar baksten alltså!
 


Dessutom räckte degen till några chiabattaliknande bröd och fyra mini-baguetter.


Mini-baguetterna jäser nu i en variabel brödkorg som jag gjort av några bitar virke som blev över.
Det är några bitar trekantsregel som sågats till i lämpliga längder. Placerade dessa direkt på bänkskivan först. De tenderade då att glida isär och inte ge jäsningen fart uppåt. Ställde då träbitarna på en bakduk och då gick det mycket bättre.
Billig "jäskorg" som dessutom funkar bra. Vore toppen om man kunde ställa in dem i ugnen också, men det har jag inte vågat testa än. Känner att det finns risk för rusk, eller brand... Jag får se om jag törs testa någon gång.
 
Kom just på att de kanske kan läggas i blöt först! Då får man ju en dubbel effekt i form av ånga och brandhärdighet. Detta ska testas!
 
 
Oooops, måste hasta till ugnen nu!

Vildjäst, levain, surdeg och bröd

Publicerad 2012-08-10 09:55:42 i Allmänt,

 
Levain, deg på vildjäst. Jag har läst om det i Jan Hedhs böcker och det låter spännande.
Första bröden är nu bakade och jag är några erfarenheter rikare.
 
Russinjäten startades under semestern och det tog ca 6 dagar, dvs enligt mästare Hedhs angivelse, för jästen att komma igång. En sorts mäsk som luktar alkohol.
Resten står nu i kylen. Testar lite mer när första bröden är het klara.
Som jag fattar det så är denna jäst och degen som sätts med den som grund, egenetligen en sorts surdeg.
Den tar god tog god tid på sig att komma igång, men när den väl startade så var det bra "vildhet" i jästen.
Två dygn tog det innan det jäste, men då fick jag nästan hålla i hatten.
Undrar vad det beror på? Får se om nästa bröd kommer igång lite snabbare.
Nu inser jag också varför jag måste börja skriva bakdagbok. OM det nu blev ett gott bröd, varför blev det gott? Kan jag baka det igen?
Nåväl, så här såg bröden ut innan slutjäsning (recept enligt Jan Hedhs "Vtt bröd med levain" fråboken "Bröd").
 
 
Det blev ett stort brd och två baguetter.
Snittning ja....
Glömde snitta brödet vid gräddning. Det måste jag komma ihåg nästa gång jag bakar.
 
Slutresultatet
 
 

Om

Min profilbild

Leif Engström

Medelålders hemmabagare med drömmen om att en dag ha en egen stenugn redo för bakning. Gillar doften av nybakt bröd och känslan av att knåda en deg.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela