Vildjäst, levain, surdeg och bröd
Levain, deg på vildjäst. Jag har läst om det i Jan Hedhs böcker och det låter spännande.
Första bröden är nu bakade och jag är några erfarenheter rikare.
Russinjäten startades under semestern och det tog ca 6 dagar, dvs enligt mästare Hedhs angivelse, för jästen att komma igång. En sorts mäsk som luktar alkohol.
Resten står nu i kylen. Testar lite mer när första bröden är het klara.
Som jag fattar det så är denna jäst och degen som sätts med den som grund, egenetligen en sorts surdeg.
Den tar god tog god tid på sig att komma igång, men när den väl startade så var det bra "vildhet" i jästen.
Två dygn tog det innan det jäste, men då fick jag nästan hålla i hatten.
Undrar vad det beror på? Får se om nästa bröd kommer igång lite snabbare.
Nu inser jag också varför jag måste börja skriva bakdagbok. OM det nu blev ett gott bröd, varför blev det gott? Kan jag baka det igen?
Nu inser jag också varför jag måste börja skriva bakdagbok. OM det nu blev ett gott bröd, varför blev det gott? Kan jag baka det igen?
Nåväl, så här såg bröden ut innan slutjäsning (recept enligt Jan Hedhs "Vtt bröd med levain" fråboken "Bröd").

Det blev ett stort brd och två baguetter.
Snittning ja....
Glömde snitta brödet vid gräddning. Det måste jag komma ihåg nästa gång jag bakar.
Slutresultatet
