endagenstenugn.blogg.se

Formfranska för rostning

Publicerad 2013-09-21 10:19:00 i Allmänt,

 
 
Här kommer ett franskbrödsrecept som ger kanonfranskor att rosta eller göra krutonger av! 
Blanda/lös upp 2 pkt jäst med 1liter standardmjölk.
Blanda i 100 g ljus baksirap eller samma mängd honung.
Häll i 1700 g vetemjöl special och 150 g smör.
Kör degen i degmaskin mellan 15 och 20 minuter på medelhög fart.
Tillsätt 30 g salt och kör 4 minuter till.
Låt jäsa 30 minuter.
Degen jäser rätt ok så passa den!
 

Häll upp degen och slå ihop den (3-slag).
Repetera detta ytterligare två gånger, dvs totalt tre jäsningar.
Dela i fyra delar (ca 800 g styck) och lägg i smorda franskbrödformar.
Grädda i 250 grader ca 10 minuter.
När bröden ställs in brukar jag kasta in 0,5 dl vatten i ugnen så att det blir ånga.
Då växer bröden bra på höjden.
Efter 10 minuter, sänk värme och vädra ur den fukt som är kvar efter vattnet.
Grädda färdigt (ca 20 minuter eller med termometer till 96 graders innertemp).
När bröden är klara kan man slå upp dem på ugnsgallret och ställa in dem igen i ca 5 minuter. Då blir även den del som varit i formen gräddad och bröden får en hållbarare form.
Ta ut, låt svalna och skär upp i brödrostvänlig tjocklek.
 
 
Rosta och ät!
Ska ni göra succé hos barnbarnen eller någon annan så kan ni testa att servera rostade bröd med Nutella och hallon/jordgubbsmarmelad! En höjdare!

Lycka till!

Skållat bröd

Publicerad 2013-09-21 10:01:36 i Allmänt,

Testar lite med skållningar. Rågmjöl funkar bra och idag testade jag även grahamsmjöl. Det blir lite mer matigt och bröden blir saftiga och håller länge.
Kryddning och saltning, men även gräddning är lite mer utmanande med dessa bröd.
Det är lätt gjort att bröden blir kompakta, så jäsningen är A och O.
Labbar vidare och återkommer med bilder inom kort.

Söndagsnöje

Publicerad 2013-09-15 10:49:00 i Allmänt,

Så blev det söndag och jag fick ett sug att baka lite igen.
Sibyllakakor och enkardemummakaka.
 

Gamla favoriter som håller i alla väder.
Hade bara osaltat smör hemma och använde det i Sibyllakakorna. De blev lite annorlunda. Jag kan tycka att saltsmaken saknades, men sönerna som har oförstörda smaklökar uppskattade den något annorlunda smaken. Intressant kan jag tycka!
Gjorde degrullarna lite tjockare, och skar kakorna lite tunnare.
Det blev bra tycker jag nog.

Om

Min profilbild

Leif Engström

Medelålders hemmabagare med drömmen om att en dag ha en egen stenugn redo för bakning. Gillar doften av nybakt bröd och känslan av att knåda en deg.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela