endagenstenugn.blogg.se

Time for Bagels

Publicerad 2012-09-09 07:51:00 i Allmänt,

Blev för någon vecka sedan sugen på bagels. I familjen "upptäckte" vi dessa bröd då vi under en period hade förmånen att få bo i Palo Alto, strax söder om San Fransisco. Izzy's Broklyn Bagels på California Avenue. Tydlgen finns de kvar, och får jag chansen så blir det att besöka dem igen!
 
Nåväl, vi sökte en tid efter receptet och har nu funnit ett bra som ger den lagoma segheten och den goda smaken.
Bagels sa ju kokas innan gräddning vilket är en del pyssel och slask med, meen slutresultatet är väl värt mödan!
 
Först av allt.
Blöt loss etiketten på en Ramlösaflaska (0,5 iter PET) och diska den noga.
 
 
Fyll den med vatten och skruva på korken. Den kommer till användning inom kort.
 
Så här gör jag en sats och det blir 16 bagels av detta.
Plocka fram;
- 950 g Vetemjöl special (har testat med flera sorter. Nu sist var det Saltå Kvarn, och baglarna blev kanon då!)
- 5 dl  Vatten
- 2 msk Mjölk
- 25 g Jäst
- 2 msk Ljus baksirap
- 2 msk Socker
Starta ugnen. 200 grader.
Dubbel sats funkar, men det det är risk att tredje och fjärde plåten överjäser och inte blir så snygga.
 
Lös upp jästen i vattnet.
Blanda samman alla torra ingredienser, föutom salt, i degbunken.
Gör två urgröpningar i mjölet med ett matskedsmått och fyll dessa med sirap (=inget kladd i matskedsmåttet och därmed mindre disk!) eller väg sirapen.
Kör ca 15 minuter i degblandare (3:an på en Kenwood Major)
Häll i saltet och kör ytterligare 4 minuter tills degen är riktigt elastisk.
Degen är rätt hård, och jag tror det har att göra med att den ska hålla formen efter jäsning och vid kokningen.

Låt degen vila ca 15 minuter och dela den därefter i 16 bitar, vilket innebr att varje bit väger ca 80 gram. Väga är inte fel!
Gör små bullar av degbitarna och pudra lite mjöl över de färdiga bullarna.
 
 
Lägg dem att vila under bakduk.
Så är de då färdiga för att bli hålade. En variant är att rulla ut små längder av bullarna och "nypa" ihop de små längderna till ringar.
Jag gör så här;
- Ta en degbulle
- Sikta in och nyp till ett hål i mitten av bullen
- Trä hålet över Ramlösaflaskan och rulla ned degämnet över flaskan (bullen lätt mjölad!)
 
 
När så bullen är rullad neddför flaskan så blir resultatet en jämn Bagel med lika stora hål.
Stor PET går bra om man gör större bagels.
 
 
Lägg de färdiga ringarna på en mjölad bakduk och låt dem jäsa ca en timme.
 



 
Förbered en vid kastrull, jag kör med en stor stekpanna, med vatten. En nya salt och/eller socker i vattnet sätter lite extra smak på baglarna.
Lägg försiktigt nd baglarna i det kokande vattnet och låt dem ligga ca 2 minuter. De sväller upp och blir lite lustiga på ytan, men detta sltas ut vid gräddning.
 
 
Jag får plats med 7 baglar i min stekpanna (IKEA). Det vore perfekt med en panna där jag kunde få ner 8 st på en gång, men det har jag inte hittat än.
 
Ta upp med hålslev och lägg dem direkt på en plåt med bakplåtspapper.
 
 
Vill ni (som jag) ha från på bageln rekommenderar jag att pensla de kokta baglarna med ett uppvispat ägg med en matsked möjlk i.
Strö därefter valfritt frö (typ sesamfrån, vallmofrön, solrosfrön) på baglarna och därefter skjuts in i ugnen.
 
 
Grädda ca 16 minuter i 200 graders ugn.
En gläntning på luckan efter ca 10 minuter är inte så dumt. Akta ansiktet när du öppnar luckan bara, för det är mycket ånga i ugnen vid gräddningen.
Klart!
Mina såg ut så här efter gräddning.
 
 
Försök låt dem svalna en stund om du kan, även om doften säger annat!
OK, det är inte så dumt med en nygräddad bagel med smör och lite ost som då nästan smälter så jag förstår om det är svårt att hålla sig...
 
Förbered, som terapi, under tiden lite god röra för att ha på bröden.
200 gram Philadelphiaost blandat med 200 g rökt lax ger den klassiska sk LOX-spread.
Tärna det kött som ska ner i röran och kör några sekunder i matberedare. Det är inte så dumt om det är lite små bitar av köttet i röran.
 
Jag testade nu sist med 200g philadelhiaost som jag blandade med 150g rökt renstek.
Det blev inte sämre! En gnutta pepparrot skulle nog funka som add-on i den röran.
 
 
Dela bageln när den svalnat. Bred på ett rejält lager med osten enligt ovan. Några skivor ost (cheddar eller västerbotten), lite alf-alfagroddar eller någon annan grönsak.
Rostade med en god marmelad funkar, och även rostade med en omelett, lite skinka och ost är inte heler dumt,
Återkommer om omeletten vid tillfälle, jag har ett tips!
 
Sedan är det bara att njuta!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leif Engström

Medelålders hemmabagare med drömmen om att en dag ha en egen stenugn redo för bakning. Gillar doften av nybakt bröd och känslan av att knåda en deg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela