endagenstenugn.blogg.se

Sibyllakakor

Publicerad 2012-11-11 09:36:00 i Allmänt, Kakor, Recept,

Det är något visst med dessa kakor. Förmodligen har det att göra med minnen från när mamma bakade hemma när jag var liten. Den ljuvliga doften av kanel och smör har även jag fört vidare till barnen, och naturligtvis även min fru som när det vankas Sibyllakakor gärna är med och provsmakar de avskurna degändarna.
Det blir ju 8 st små snuttar när man skär till bitarna till degbitar. Jag bakar helst ensam. Då blir alla bitarna mina nämlligen...
 
Blanda ingredienserna och rulla tillfyra längder.
 
 
Därefter skär jag med en vass kniv bitar av längderna i ca 12-15 mm långa bitar som radas upp på plåt. Inte för tätt. De växer en del när de gräddas. Se nedan. De till vänster är gräddade.
 
 
Som jag nämde så är doften ganska härlig när dessa gräddas! Ni kan ju försöka hålla evetuella övriga familjemedlemmar bort från köket när det piper och är klart.
 
Receptet då!?
Här kommer det.
 
200 g smör
200 g strösocker
10 g kanel
20 g sirap
1 äggula
12 g bikarbonat
330 g vetemjöl
 
Blanda samman ingredieserna snabbt.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till stänger, ca 1,5 cm i diameter.
Vila i kylskåp så är de lättare att skära och växer snyggt när de bakas av.
Grädda gyllenbruna i 175 graders ugnsvärem (inte så lätt att se med tanke på färgen på degen) men det tar ca 20 minuter att de blir klara.
 
Låt er väl smaka! Jag rekommenderar ett glas mjölk eller nybryggt kaffe till. Frys in kakorna om ni vill att de ska finnas kvar. Står de framme har de, åtminstone hemma hos oss, en strykande åtgång!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leif Engström

Medelålders hemmabagare med drömmen om att en dag ha en egen stenugn redo för bakning. Gillar doften av nybakt bröd och känslan av att knåda en deg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela